winter panorama

Wintersportplaats en kuuroord met een rijke historie

Bad Gastein

Bad Gastein is een wintersportplaats en kuuroord in het Gasteinertal gelegen op 1.002 meter hoogte. Het stadje ontleent zijn betekenis aan de radon bevattende thermale bronnen, waar de groten der aarde al meer dan honderd jaar op afkomen. In het wellnesscentrum Felsentherme Bad Gastein vinden gasten absolute ontspanning in thermale baden, sauna's, waterbekkens en nog veel meer. Het skigebied trekt wintersporters uit heel Europa die zich uitleven op meer dan 200 km piste. Het dorp is grotendeels tegen een helling op gebouwd wat zorgt voor mooie doorkijkjes. Daarentegen moeten de kuiten soms wel wat meer aan het werk. 

Hotel Bellevue Bad Gastein
Kerkje in Bad Gastein
Stadspanorama Bad Gastein

Skigebied Bad Gastein

Het skigebied van Bad Gastein is gemakkelijk te bereiken met de Stubnerkogelbahn (gondellift) aan de rand van het dorp. Bij het dalstation genieten kinderen van hun eerste meters op de oefenpiste door middel van een transportband of oefenlift. Met de gondellift bereik je de top van de 2.251 meter hoge Stubnerkogel. Dit is het vertrekpunt voor uiteenlopende afdalingen waaronder een mooie tocht naar de Schlossalm bij Bad Hofgastein. Bad Gastein is niet alleen het Monte Carlo van de Alpen, maar ook een paradijs voor sportliefhebbers die houden van de historische charme uit de Belle Époque periode. De skipas van Bad Gastein is ook geldig in de plaatsen Großarl en Dorfgastein die samen een apart gebied vormen met 81 km piste. Bekijk de pistekaart of boek een accommodatie + skipas.

Skipiste Schlossalm
Bad Gastein
Bad Gastein hangbrug

Restaurants Bad Gastein

Eén van de populairste restaurants van Bad Gastein is Gasthaus Jägerhäusl. Hier geniet je van schnitzel, vleesgerechten, pizza of luxe hamburgers. Daarnaast biedt het historische pand een unieke sfeer die je terug neemt in de tijd van de belle epoque. Ben je in voor 'eens wat anders' dan is MEX bar & taqueria de ideale plek. Hier geniet je van fingerfood, Mexicaans eten en tapas-achtige gerechten. De bar maakt natuurlijk heerlijke Margarita's, Tequilla's Sunrise en nog veel meer. Eén van de meest bijzondere restaurants in Bad Gastein is Kraftwerk Bad Gastein. Deze voormalige waterkrachtcentrale biedt niet alleen een uniek interieur maar ook het terras bij de waterval is een ware beleving. Dit restaurant heeft een eenvoudige kaart en is meer geschikt voor een maaltijd overdag in de vorm van een curryworst met patat, salades, kuchen of ijs. 

Top 5 hotels Bad Gastein

Dit zijn de vijf meest geboekte hotels in Bad Gastein:

  1. Aparthotel Mondi-Holiday Bellevue
  2. Hotel Elisabethpark
  3. Hotel Mozart
  4. Hotel Badeschloss
  5. Kur- und Sporthotel Alpenblickvianquelle

Bekijk ook vakantie aanbiedingen inclusief skipas.

Hotel Bellevue
Hotel Bellevue - BAD GASTEIN

Waterbronnen

Bad Gastein is omgeven door de indrukwekkende Hohe Tauern-bergen en biedt ontspanning en genezing in zijn thermale baden. De warmwaterbronnen in Bad Gastein worden gevoed door ondergrondse geothermische activiteit, waardoor het water rijk is aan mineralen en helende eigenschappen heeft. Deze bronnen zijn al eeuwenlang een toevluchtsoord voor wellness en revitalisatie, met moderne kuuroorden die badgasten verwelkomen om te genieten van ontspannende baden en therapeutische behandelingen, temidden van een adembenemende natuurlijke omgeving. Het is een oase van rust en herstel voor reizigers.

Spoorlijn belangrijk voor toerisme

De spoorlijn die Bad Gastein met de buitenwereld verbindt, werd oorspronkelijk geopend in 1905. In de late 19e en vroege 20e eeuw werden de warmwaterbronnen van Bad Gastein steeds populairder vanwege hun vermeende geneeskrachtige eigenschappen. De aanleg van de spoorlijn maakte het voor mensen uit andere delen van Oostenrijk en Europa veel gemakkelijker om naar Bad Gastein te reizen, met  name voor de rijken, adel en elite. Hotels, kuuroorden en andere accommodaties schoten als paddenstoelen uit de grond om de groeiende stroom toeristen te verwelkomen.

Sisi's favoriet

Eén van de bekende (vaste) bezoekers van Bad Gastein uit het verleden was Keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije, beter bekend als Sissi. Zij logeerde in de villa 'Helenenburg', waar tegenwoorden een hotel in is gevestigd. Haar echtgenoot Keizer Franz Josef bezocht haar daar regelmatig. Ook de sjah van Perzië; (tegenwoordig Iran) was een vaak geziene gast in Bad Gastein. Verder was bijvoorbeeld de Oostenrijkse componist Franz Schubert iemand die Bad Gastein bezocht en een aldaar geschreven muziekstuk aan het stadje opdroeg. Bad Gastein ontleent haar bekendheid niet alleen aan de bronnen, maar zeker ook aan de waterval, waar het stadje als het ware omheen gebouwd is.

Pistekaart Bad Gastein

Pistekaart Bad Gastein - Bad Hofgastein - Dorfgastein Ontdek het skigebied
203 km piste totaal
57 km blauwe piste 28 %
118 km rode piste 58 %
28 km zwarte piste 14 %
Dal: 830 m - Top: 2700 m
10 gondels | 18 stoelliften | 15 sleepliften
1018 km v.a. Utrecht | reistijd: 9:35 uur
Bekijk pistekaart Interactieve pistekaart